Kasteelappartementen

Kasteelappartementen Istoir

Prijzen vanaf:
395.000 euro*

Verwachte oplevering:
Q1 2025

* excl. kosten
* verlaagd btw-tarief van 6% tot eind 2024


Kasteelappartement Potuit Istoir

Wonen in prachtig bewaard historisch erfgoed

  • aantal kasteelappartementen: 5
  • oppervlakte: van 82 m² tot 167 m²
  • aantal kamers: 1 of 2
  • grootte van het terras: van 5 m² tot 12 m²
  • interieur met wit geschilderd houten schrijnwerk
  • pleisterwerk met originele ornamentiek 
  • groene metalen balustrade

 

Meer weten over de kasteelappartementen

Architecturaal erfgoed krijgt een nieuwe invulling

Het woord “kasteelappartementen” zegt het al: deze wooneenheden bevinden zich in het vroegere kasteeltje van Potuit, een neoclassicistisch bouwwerk uit het begin van de 19de eeuw. Blikvanger is de charmante gevel, die door zijn gelaagdheid het verhaal vertelt van de verschillende bouwfasen. Dat stukje geschiedenis blijft helemaal behouden in het project, net als andere originele elementen: het imposante smeedwerk, de balustrades, de inkom en de voordeur.

Ook binnen is authenticiteit de rode draad. De originele vloer springt het meest in het oog, samen met de imposante trappenhal, die helemaal doorloopt tot aan het dak.

De oorspronkelijke indeling van het kasteel blijft zoveel mogelijk bewaard. Daardoor merk je als bewoner hoe de ruimtes in dit neoclassicistische pareltje in het verleden werden benut. Want dat is precies het opzet van elk Istoir project: architecturaal erfgoed een nieuwe invulling geven, met respect voor de geest van het gebouw.

Een nieuw hoofdstuk in een historisch verhaal

Kasteelappartement Potuit Istoir

De uitdaging: het pand aanpassen aan het comfort van vandaag

Dat respect voor het verleden mag het comfort van vandaag niet in de weg staan. Toch blijft het een hele uitdaging om een historisch gebouw aan te passen aan de noden van een moderne bewoning. Hoe kan je bijvoorbeeld een ventilatiesysteem integreren in een gebouw dat daar oorspronkelijk niet op voorzien is? In Potuit wordt dit opgelost door extra kokers aan te brengen in de gemeenschappelijke muren.

Ook voor de verwarming dienden vele puzzelstukken in elkaar te passen. De isolatie gebeurt met kalkhennepblokken, een pure en eerlijke grondstof die door zijn natuurlijke vochtregulatie perfect past bij het historische karakter van het pand. De appartementen worden energiezuinig en milieuvriendelijk verwarmd  door een lucht-waterwarmtepomp. Drie zonnepanelen per appartement maken de energievoorziening compleet.

De grote troefkaart van Potuit: de natuur

Het park loopt als een rode (of  eerder groene) draad door het hele project. De natuurzone verbindt de drie delen van Potuit met elkaar: het kasteel, de parkappartementen en de parkwoningen. Wandelpaden doorheen het autovrije park laten de bewoners toe om met volle teugen te genieten van het groen. Sommige van de prachtige bomen zijn liefst driehonderd jaar oud.

Dat genieten kan ook vanop het terras van de kasteelappartementen. De wooneenheden op het gelijkvloers beschikken over een buitenzone die meteen aansluit op de parktuin. Op de eerste verdieping krijgt het ene appartement een balkon, het andere een terras op het platte dak. Het dakappartement tenslotte wordt uitgerust met een dakterras. Door de hoge kroonlijst van de gevel is dat terras onzichtbaar vanop de begane grond. Privacy troef, met andere woorden.

Dat Potuit natuur met een hoofdletter schrijft, merkt u ook aan de oplossing voor regenwaterinfiltratie. In tijden van klimaatopwarming is grondwaterdroogte een hot topic, en daar past Istoir een mouw aan met zogenaamde wadi’s. Regenwater van de kasteelappartementen, de parkappartementen en de parkwoningen wordt niet afgevoerd naar de openbare riolering, maar naar kleine poelen in het park. Deze functioneren als natuurlijke infiltratievoorzieningen, houden het grondwaterpeil op niveau en bevorderen zo de verdere groei van de bomen.

Voor iedereen een kasteelappartement

Het kasteel biedt plaats aan vijf appartementen, die een zeer divers publiek aanspreken gecharmeerd door wonen in een historisch pand, gelegen in een rustige groene omgeving vlakbij Gent. De wooneenheden op het gelijkvloers en de eerste verdieping tellen elk 1 slaapkamer en hebben een terraszone of balkon. Het dakappartement beschikt over twee slaapkamers, twee badkamers en een dakterras met volledige privacy.

Wat de reden ook is om in Potuit te komen wonen, het blijft altijd fascinerend om een volgende bladzijde te schrijven in de bewoning van een historisch pand. Een kasteel zoals Potuit ging over van eigenaar op eigenaar, wat telkens een nieuwe levensfase voor het gebouw inluidde. Dat gebeurt ook vandaag, met de herbestemming door Istoir. Als nieuwe bewoner van dit historische pand vervult u dus een belangrijke rol in een groter geheel, en schrijft u mee de geschiedenis van een bijzonder stukje samenleving.

Kasteelappartement Potuit Istoir

Meer weten over deze appartementen?

Aarzel niet om ons te contacteren.