parkwoningen Istoir

Parkwoningen


Prijzen vanaf:
493.600 euro*

Verwachte oplevering:
Loten 1-7: Zomer 2024 l Loten 8-18: Q4 2024

* incl. warmtenet en ondergrondse garage


Parkwoningen Potuit Istoir

Waar comfort, geschiedenis en natuur elkaar ontmoeten

  • 18 woningen
  • oppervlakte van 130 m2 tot 175 m2
  • terras van 7 m2 tot 10 m2
  • 3 of 4 slaapkamers
  • 7 woningen met een dakterras van 16 m2
  • gedurende 5 jaar 100% korting op de onroerende voorheffing (E-peil < E20)
  • Bekijk het plan van een beschikbare woning

Meer weten over de parkwoningen

5 types woningen:

Potuit woningen grondplan

Moderne woningen met een historisch fundament

Nagelnieuw zijn ze, de parkwoningen van Potuit. Toch heeft het ontwerp een historisch fundament. Vele jaren terug stond op deze plek een beluik met arbeiderswoningen, dat in opdracht van Istoir helemaal in kaart is gebracht door een historica. Het ontwerp van de woningen is gebaseerd op haar masterplan.

Centraal element is de authentieke kasteeltuinmuur. Die ondersteunde niet alleen de intussen verdwenen arbeiderswoningen, maar maakt ook deel uit van de nog bestaande – en weer geheel gerestaureerde – orangerie. De parkwoningen vormen een harmonieus geheel met dit historische gebouw, door de tuinmuur te integreren in het nieuwe ontwerp en deze wit te kaleien.

Kaleien is een oude techniek die eeuwenlang werd toegepast bij vierkantshoeves, waarbij de muren worden witgekalkt. Dat beschermt niet alleen de bakstenen. Het zorgt ook voor een harmonieus samengaan van de oude orangerie en de nieuwe parkwoningen, zowel esthetisch als historisch.

De natuur is voor, achter, links en rechts

De rustige ligging is een toptroef van de parkwoningen. De voordeur geeft uit op het openbare Potuitpark. Via de achterdeur wandelen de bewoners meteen de private parktuin in. Daar bevindt zich ook de toegang tot de ondergrondse parking. De kiss-and-ridezone en de grote gemeenschappelijke fietsenstalling bevinden zich aan de zijkant van het park.

Voetganger en fietser zijn keizer in Potuit. Koning auto wordt bewust uit het park geweerd. Wandelen gebeurt zonder gevaar op voorbijzoevende wagens, kinderen kunnen spelen naar hartenlust. Op de tweewieler is alles vlakbij: het centrum van Sint-Amandsberg (3 minuten), station Gent-Dampoort (6 minuten) en de Veldstraat (10 minuten).

Duurzaamheid staat hoog in het vaandel geschreven. Dat is ook te merken aan het gebruik van zogenaamde wadi’s in de parktuin. Deze natuurlijke infiltratievoorzieningen zijn bedoeld voor waterrecuperatie met een volledige zelfinfiltratie. Regenwater dat niet hergebruikt wordt, komt in de kleine poelen terecht en sijpelt daar in de grond. Zo blijft het grondwaterniveau op peil en zorgt het mee voor de verdere groei van de bomen. Het water komt evenmin in de riolering terecht, zodat deze nooit wordt overbelast. Zelfs niet bij extreme regenval.

Potuit parkwoningen Istoir

Uitzonderlijk uitzicht, maximaal daglicht

Een deel van de parkwoningen is gebaseerd op het begijnhofprincipe. De voordeur geeft toegang tot het ommuurde tuintje van de woning. Deze beschutte indeling garandeert de bewoner absolute privacy. Aan de andere kant van het huis, uitgevend op de kasteelparktuin, ligt een overdekt terras. Daar bevindt zich ook een handige berging die de woning afschermt voor de inkijk van wandelaars. Met andere woorden: aan beide zijden van het huis is rust verzekerd.

De andere parkwoningen staan in de buurt van een bijzondere bezienswaardigheid: drie waardevolle rode beuken van liefst driehonderd jaar oud. Bewoners krijgen een optimaal zicht op deze beschermde “monumentale bomen”, dankzij het beschutte terras op de bovenste verdieping. Daar geniet je ook van een prachtige blik op het openbare park aan de andere kant van het huis.

Over uitzicht gesproken: een vijftal parkwoningen van Potuit hebben in de eetkamer een dubbelhoge vide. Deze trekt het daglicht optimaal naar binnen, terwijl de bewoner een maximale uitkijk geniet op de natuur.
 

Het warmtenet: een primeur voor Vlaanderen

Veel nieuwbouwprojecten halen hun energie uit de restwarmte van industrie in de buurt. Potuit gooit het over een andere boeg en put grondwarmte uit een eigen ondergronds BEO-veld. De woningen hebben bovendien niet elk een eigen warmtepomp, maar zijn samen aangesloten op één gemeenschappelijke pomp. Dat collectieve systeem zorgt voor een grote besparing in materiaal en maakt het warmtenet extra rendabel en duurzaam.

Ook bijzonder aan het warmtenet van Potuit: het beheer ligt niet op de schouders van de bewoners, maar wordt toevertrouwd aan Energent. Deze lokale partner, gespecialiseerd in duurzame energie, wordt vergoed op basis van de warmte die de bewoners verbruiken. Dat stimuleert de beheerder om het hele systeem zo performant mogelijk te doen werken en optimaal te onderhouden. En voor de bewoners is het een zorg minder.

 

De ideale woning van 0 tot 99

Een park aan je voordeur, eentje aan je achterdeur en een school om de hoek. De conclusie ligt dan ook voor de hand: deze woningen zijn een droom voor gezinnen met kinderen. De kroost kan hier spelen naar hartenlust, terwijl stilte en privacy van de andere bewoners verzekerd blijven. Dat maakt Potuit meteen ook tot de ideale plek voor mensen die rustig willen wonen in het groen.

Kortom, op deze plek kunnen alle generaties harmonieus samenleven. En ook daar heeft Istoir rekening mee gehouden. Wie een babbel met de buren plant of een kleine barbecue met vrienden wil organiseren, is van harte welkom in de gemeenschappelijke ontmoetingsruimte. Gezelligheid is troef, zonder de anderen te storen in hun wooncomfort. De parkwoningen van Potuit hebben het allemaal.

Parkwoningen Potuit Istoir

Meer weten over onze parkwoningen?

Aarzel niet om ons te contacteren.